Změna velikosti písma

Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Nová zelená úsporám Light

Nová zelená úsporám Light



Zveřejňujeme informace Státního fondu životního prostředí ČR o nově vyhlášeném programu Nová zelená úsporám Light. Záměrem tohoto programu je podpořit nízkopříjmové domácnosti v rychle realizovatelném zateplení, s maximálním efektem a přiměřenými náklady.

Podrobně informace naleznete na stránce Nová zelená úsporám Light

Stručný informační leták je na tomto odkazu,

Základní informace pak uvádím přímo zde v této informaci:

Mám nárok na dotaci z NZÚ light?

Ověřte si, zda vaše domácnost spadá do kategorie oprávněných žadatelů o dotaci z NZÚ light. Jste vlastníci nebo spoluvlastníci rodinného domu, nebo trvale obývané rekreační stavby? Jsou všichni členové vaší domácnosti příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu 3. stupně, nebo vaše domácnost pobírala v období od 12. 9. 2022 příspěvek na bydlení? Pokud splňujete tyto předpoklady, můžete si zažádat o dotaci.

Jaká opatření si mám vybrat?

Záměrem programu je podpořit rychle realizovatelné zateplení, s maximálním efektem a přiměřenými náklady. Proto je potřeba najít místa, kudy teplo z vašeho domu nejvíce uniká. Často to bývají nekvalitní stará okna a vchodové dveře. Teplo uniká i přes nedostatečně zateplenou fasádu, střechu, stropy a podlahy. Začněte od míst, kudy do domu nejvíce „táhne“. Můžete vyměnit třeba jen některá okna, nebo si vybrat více různých opatření tak, abyste nabízené finanční prostředky maximálně využili k zateplení a renovaci vašeho obydlí.

Kdy si mám žádost podat?

Žádost můžete podat před provedením prací, v jejich průběhu i po jejich ukončení. V případě, že nemáte finanční rezervu, zažádejte si dopředu a my vám poskytneme zálohu. Na realizaci zvolených úsporných opatření pak máte celý rok. Příjem žádostí otevřeme 9. ledna 2023. Máte-li možnost, pusťte se do úprav svého obydlí již nyní. Dotaci vyplatíme zpětně na realizace uskutečněné již od 12. září 2022.

Čím dříve svá obydlí zateplíte, tím dříve snížíte své výdaje na vytápění.